_

Bliny z serkiem twarogowym, śledziem, kawiorem i koperkiem

Składniki:
  • 1 x Filety Śledziowe w Oleju Łosoś Ustka 170g
  • 1 x jajko
  • 1 x koperek
  • 50g kawioru ze śledzia
  • 200g serka śmietankowego, kremowego, kanapkowego
  • 200g ziemniaków grillowych
  • 5g sody oczyszczonej
  • 30g mąki typ 500
  • 50ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i upiec w piekarniku. Po upieczeniu wycisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito, następnie dalej gorące ziemniaki połączyć z jajkiem i mąką wymieszaną z sodą oraz przyprawić do smaku (pozostawić odrobinę serka do topingu). Z powstałej masy uformować okrągłe i niewielkie kształty, a następnie usmażyć do osiągnięcia złotego koloru. Filet ze śledzia pokroić na ukośne kawałki.Pozostałą odrobinę serka nałożyć na bliny i przykryć kawałkiem śledzia każdy. Na śledzie położyć odrobinę kawioru i udekorować świeżym koperkiem.