_
Bliny z serkiem twarogowym, śledziem, kawiorem i koperkiem
Składniki:
- 1 x Filety Śledziowe w Oleju Łosoś Ustka 170g
- 1 x jajko
- 1 x koperek
- 50g kawioru ze śledzia
- 200g serka śmietankowego, kremowego, kanapkowego
- 200g ziemniaków grillowych
- 5g sody oczyszczonej
- 30g mąki typ 500
- 50ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i upiec w piekarniku. Po upieczeniu wycisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito, następnie dalej gorące ziemniaki połączyć z jajkiem i mąką wymieszaną z sodą oraz przyprawić do smaku (pozostawić odrobinę serka do topingu). Z powstałej masy uformować okrągłe i niewielkie kształty, a następnie usmażyć do osiągnięcia złotego koloru. Filet ze śledzia pokroić na ukośne kawałki.Pozostałą odrobinę serka nałożyć na bliny i przykryć kawałkiem śledzia każdy. Na śledzie położyć odrobinę kawioru i udekorować świeżym koperkiem.