szproty_smazone_na_chrupko_z_sosem_czosnkowo-koperkowym
_

Szproty smażone w mące na chrupko

Składniki:
  • 1 x Szprot w Oleju Łosoś ustka 170g
  • 1 x koperek pęczek
  • 1 x sałata zielona
  • 20g papryki słodkiej - wędzonej
  • 50g mąki pszennej
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 200ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Szproty odsączyć na sicie. Mąkę wymieszać z papryką słodką i odrobiną soli. Jogurt połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku, a następnie umyć sałatę i osuszyć. Szproty obtoczyć obficie w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na głębokim i rozgrzanym oleju.
Podawać na sałacie z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym.