_

WARTO JEŚĆ RYBY

KORZYŚCI DLA ZDROWIA

Ryby dzięki swoim wartościom odżywczym mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Ich mięso zawiera dużo białka, witamin oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3.
Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz zapewnia prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.

Dlatego warto je na stałe włączyć do naszej diety!

zdjecie-nr-1

Zdrów jak ryba, czyli słówko o wartościach odżywczych

Badania naukowe od dawna dowodzą jak ważne dla funkcjonowania naszego organizmu jest spożywanie ryb. Zajmują one bardzo ważne miejsce w Piramidzie
żywieniowej. Powinny zatem zajmować w naszej diecie mocną pozycję i odgrywać pierwszoplanową rolę.

Jedząc ryby dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Nie bez powodu ryby i owoce morza określane są mianem superfood. Ponadto niektóre z korzystnych składników występują tylko w rybach.

Bardzo cenne w rybach są kwasy tłuszczowe Omega-3 występujące w nich w unikatowym składzie. Jedząc je spożywamy kwasy ALA, EPA i DHA. Dla porównania kwasy te nie występują w znaczących ilościach w olejach roślinnych i zwierzęcych. Korzyści dla organizmu płynących ze spożywania kwasów tłuszczowych Omega-3 nie da się przecenić. Wpływają one bardzo dobrze na układ krążenia, pracę mózgu i wzrok. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wspomagają metabolizm węglowodanów w organizmie. Kwasy te zwiększają też naszą odporność i poprawiają koncentrację. Mówiąc krótko jest to naprawdę pozytywny tłuszcz, którego nie powinniśmy unikać. Musimy go dostarczać naszemu organizmowi wraz z pożywieniem.

zdrowie-losos

Ryby są też bardzo dobrym źródłem białka. Zawierają go między 10 a 25%. Bardzo ważne, że jest to pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko bez wysokich zawartości tłuszczów nasyconych, które posiada wiele innych rodzajów mięsa. Białko rybie zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich dla ludzkiego organizmu proporcjach. Jednym z takich cennych aminokwasów jest lizyna, niezbędna do budowy białek mięśniowych. W białku rybim jest jej bardzo dużo, znacznie więcej niż w innych produktach. Nie bez znaczenia jest to dla osób prowadzących zdrowy tryb życia, które intensywnie uprawiają sport. Jedzenie ryb pomaga skutecznie uzupełnić białko po dobrym treningu.

Przetwory rybne są bardzo dobrym źródłem nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, ale też witamin i cennych makro i mikroelementów jak magnez, miedź, cynk, wapń, żelazo, mangan, jod i selen. Ryby zawierają dużo witaminy D3, A i E. Dla prawidłowej regulacji naszego metabolizmu bardzo potrzebne są też witaminy z grupy B, które występują we wszystkich rybach. Dla przykładu już 100 gramowa porcja dostarcza nam dziennej, wymaganej dawki witaminy B12.
Współcześnie wszyscy borykamy się z niedoborem witaminy D, a ryby są jej znaczącym źródłem.

zdjecie-nr-4

Podsumowując – ryby są w naszej diecie nie do zastąpienia. Dietetycy zalecają, że powinniśmy ich zjadać ok. 300 g tygodniowo. Forma w jakiej je spożywamy jest również istotna ze względu na stopień kaloryczności potraw i oczywiście ich smak.
I tutaj bardzo dobrym wyborem są konserwy rybne, które oferowane są w bardzo wygodnych i poręcznych opakowaniach jak puszka, słoik lub tzw. alupack.

Konserwa rybna – dobry wybór

Dla osób ceniących zalety spożywania ryb, wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem są konserwy rybne, które nie tylko dostarczają wyżej wymienionych wartości odżywczych, ale również smakują wyśmienicie.

Dzięki tego typu produktom możemy cieszyć się smakiem różnorodnych gatunków ryb w idealnej kompozycji smaków.

Niewątpliwą zaletą konserw jest możliwość przechowywania ich przez długi czas, bez konieczności chłodzenia. Ten wydłużony okres przydatności niepotrzebnie budzi obawy niektórych konsumentów. Konserwa mylnie jest utożsamiana z konserwantami. Nic bardziej błędnego. Ich długi okres przydatności do spożycia wynika z odpowiedniej obróbki cieplnej, wytrzymałego opakowania, braku dostępu powietrza oraz odpowiednich składników jak sól czy oleje roślinne. Proces produkcji konserw śmiało można porównać do wekowania słoików, które jest bardzo popularne w Polsce.
Dzięki temu, tego typu produkty nie wymagają stosowania konserwantów, co jest niewątpliwie ich zaletą. Proces sterylizacji konserwy przy użyciu wysokiej temperatury, poza unieszkodliwieniem drobnoustrojów, ma za zadanie ugotowanie ryby, czyniąc ją lekkostrawną i smaczną.

Przetwórstwo Rybne Łosoś ofertuje bogaty wybór konserw rybnych, które dzięki naszemu doświadczeniu budowanemu od dekad cechuje najwyższa jakość i niepowtarzalny smak. W produktach można znaleźć to co w rybach najlepsze, spożywając je w formie przekąski lub używając jako składnik wyszukanych dań.

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami w zakładce PRODUKTY