Historia firmy

Przetwórstwo Rybne „ŁOSOŚ” powstało w 1954 roku. W latach 1954-1999 funkcjonowało jako spółdzielnia pracy pod nazwą Spółdzielnia Pracy Rybołówstwa Morskiego „Łosoś”. Fabryka zlokalizowana była w Usteckim porcie. Do 1999 roku zajmowała się:Łosoś Ustka - początki przetwórni

  1. Połowami ryb na Bałtyku, obróbką ryb do dalszego przetwórstwa oraz do sprzedaży w stanie świeżym (głównie dorsza i filetów z dorsza), produkcją konserw rybnych, marynat, ryb wędzonych, ryb solonych.
  2. Działalnością pomocniczą: remonty kutrów, produkcja i naprawa sieci rybackich, produkcja lodu,
  3. Działalnością handlową: 10 sklepów detalicznych (rybnych) rozmieszczonych na terenie całego kraju.
  4. Działalnością socjalną – przedszkole zakładowe oraz budowa bloków mieszkalnych, głównie dla pracowników Spółdzielni.

W 1991 roku rozpoczęto działania mające na celu wyspecjalizowanie się w produkcji konserw rybnych. W tym celu zlikwidowano pozostałe odcinki działalności a przede wszystkim sprzedano kutry prywatnym rybakom a uzyskane środki zainwestowano w modernizację konserwiarni oraz zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji konserw. W ten sposób uzyskano w ciągu trzech lat przyrost produkcji konserw z 1.200 na 7.000 ton rocznie. Jednak dalszy rozwój w organizacji spółdzielczej był niemożliwy.

Członkowie Spółdzielni podjęli stosowne działania by zmienić formę prawną firmy ze spółdzielczej na spółkę prawa handlowego w celu dostosowania się do zmian gospodarczych zachodzących w Polsce i na Świecie. Od 1stycznia 2000 roku działalność gospodarczą kontynuowała już spółka prawa handlowego tj. Przetwórstwo Rybne „Łosoś” Sp. z o.o. Członkowie Spółdzielni objęli w posiadanie 100% udziałów w spółce. W spółce zostali zatrudnieni wszyscy pracownicy Spółdzielni – 280 osób.

W listopadzie 2000 roku spółka „ŁOSOŚ” uzyskała pozwolenie na budowę nowego zakładu produkcyjnego w Słupskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej – we Włynkówku k. Słupska. W przeciągu 2 lat dzięki efektywnemu wykorzystaniu środków unijnych powstała duża, nowoczesna fabryka.

Z dniem 01.02.2004r. uchwałą Nadzwyczajnego Zgromadzenia wspólników spółki „Łosoś” został podniesiony kapitał zakładowy. Dodatkowe udziały obiął inwestor zewnętrzny.
Aktualnie Przetwórstwo Rybne „ŁOSOŚ” to jeden z czołowych producentów konserw rybnych w Polsce. Dzięki sprawnemu i skutecznemu zarządzaniu stał się niekwestionowanym liderem w produkcji konserwrybnych i jest dziś uznawany przez wielu za wybitnego specjalistę w tej dziedzinie. Dzienna produkcja to ponad 250.000 szt. konserw rybnych. „ŁOSOŚ” to innowacyjny zakład posiadający zaawansowane technologicznie linie produkcyjne, własną chłodnię, duży magazyn oraz własną oczyszczalnię ścieków. Przetwórstwo spełnia wymogi najwyższych standardów jakości. Posiada certyfikaty IFS i BRC oraz spełnia wymogi systemu HACCP.

Ok. 70% produkcji dostarczana jest na rynek krajowy. Są to lokalne hurtownie oraz sieci handlowe, między innymi: Makro, Eurocash, Auchan, Leclerc, Plus Discount, Savia, Polomarket, EKO, E.Leclerc, Intermarche, Real, Lidl, Tradis. Sprzedaż na eksport stanowi ok. 30% produkcji. „ŁOSOŚ” eksportuje swoje produkty na prawie cały obszar Europy środkowo-wschodniej. Produkty z powodzeniem sprzedawane są m. in. w Czechach, Słowacji, Słowenii, Rumunii, na Węgrzech oraz w Izraelu. Konserwy są również dostępne w sprzedaży w Kanadzie oraz w Australii.

Ponad pół wieku doświadczenia w produkcji konserw pozwoliły osiągnąć perfekcję w tej dziedzinie. Było to możliwe dzięki ogromnemu wysiłkowi setek osób i ich ciężkiej pracy.